Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności

25 października 2017, 11:16

W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.



Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi

8 lutego 2018, 11:32

Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.


Gorzka czekolada: i na odporność, i na pamięć

25 kwietnia 2018, 11:25

Gorzka czekolada (zawierająca minimum 70% kakao) obniża poziom stresu i stanu zapalnego. Poprawia też nastrój, pamięć oraz odporność.


Znamy wyniki badań nad światowym spożyciem alkoholu i jego skutkami

27 sierpnia 2018, 12:03

Alkohol jest jedną z głównych przyczyn śmierci i chorób na całym świecie. Autorzy badań Global Burden of Disease, których wyniki opublikowano właśnie na łamach The Lancet, informują, że alkohol odpowiada za niemal 10% zgonów wśród osób w wieku 15–49 lat. W ramach badań oceniono spożycie oraz skutki zdrowotne alkoholu w 195 krajach w latach 1990–2016.


Tylko co trzydzieste dziecko rusza się tyle, ile powinno

2 listopada 2018, 14:07

Tylko 3% dzieci rusza się każdego dnia tyle, ile wynosi zalecany poziom aktywności fizycznej. Brytyjski naczelny lekarz kraju zaleca, by ludzie w wieku 5–18 lat mieli każdego dnia co najmniej 60 minut od umiarkowanej do intensywnej aktywności fizycznej.


U niepłodnych kobiet z endometriozą występuje niższy poziom pewnego enzymu

10 stycznia 2019, 16:18

Zespół naukowców z USA i Korei Południowej wykrył związek między niskim poziomem deacetylazy histonowej 3 (ang. histone deacetylase 3, HDAC3) a niepłodnością u kobiet z endometriozą.


Jedzenie grzybów może zapobiegać łagodnym zaburzeniom poznawczym

13 marca 2019, 05:22

U starszych ludzi, którzy zjadają ponad 2 standardowe porcje grzybów tygodniowo, ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI) jest nawet o połowę niższe. Porcję zdefiniowano jako 3/4 kubka gotowanych grzybów o średniej wadze 150 g.


Metanu w atmosferze jest coraz więcej. Naukowcy nie wiedzą dlaczego

27 maja 2019, 07:26

W ubiegłym roku ponownie wzrósł poziom metanu w atmosferze. Naukowcy nie potrafią wyjaśnić, dlaczego tego potężnego gazu cieplarnianego jest od lat coraz więcej. W roku 2018 jego koncentracja wzrosła o 10,77 części na miliard (ppb). To drugi największy wzrost od dwóch dekad.


Kojarzona z żółtaczką bilirubina chroni mózg przed stresem oksydacyjnym

13 sierpnia 2019, 05:20

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli, że bilirubina, żółty barwnik będący produktem rozkładu hemu hemoglobiny i innych hemoprotein, chroni komórki mózgu przed stresem oksydacyjnym.


Analiza naczyń z Rzucewa zdradza dietę paleolitycznych mieszkańców znad Zatoki Puckiej

19 listopada 2019, 17:01

Resztki tłuszczów znalezione na paleolitycznych naczyniach ze stanowiska Rzucewie pozwoliły określić dietę osób mieszkających przed tysiącami nad Zatoką Pucką. Lipidy słabo rozpuszczają się w wodzie, więc w odpowiednich warunkach mogą przetrwać tysiące lat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy